Kunstgras, is dat waterdoorlatend?
Het weer wordt steeds extremer de laatste jaren. Steeds vaker krijgen we regenbuien die lang aanhouden en die daarna weer opgevolgd worden door een extreme droge periode. Al die enorme hoeveelheden water moet ook weer verwerkt worden in onze tuinen. Door klimaatverandering lijkt het er dan ook op dat er de komende jaren niets zal veranderen en deze onvoorspelbare regenbuien vaker zullen voor gaan komen. Het is daarom noodzaak om maatregelen te nemen waardoor de tuin beschermd is tegen mogelijke grote wateroverlast. Kunstgras moet daarom waterdoorlatend zijn en gelukkig is het dat ook.
Hoe werkt kunstgras als er wateroverlast dreigt?
Gelukkig heeft kunstgras een enorm goede waterdoorlatende werking, want het is voorzien van hele kleine gaatjes die het mogelijk maken om het water snel te laten weglopen. Het water blijft hierdoor niet op het gazon staan, omdat het snel in de bodem kan wegsijpelen. Als het water niet snel kan weglopen, dan wordt deze opgeslagen in de grasmat. U moet dan wel gebruik maken van een ondergrond die valdempend werkt, deze werkt namelijk absorberend. Als het overtallige water in de grond kan doordringen zal deze langzaamaan vanuit de grasmat in de aarde verdwijnen. Dit is uiteraard ook heel goed voor het milieu, want de grond blijft langer vochtig en de grond is ook juist weer niet te nat. Het is wel heel belangrijk dat kunstgras juist en proper geïnstalleerd wordt. Hierbij is de ondergrond zeer van belang, er moet gezorgd worden dat deze waterdoorlatend is. Wanneer de ondergrond het water moeilijk doorlaat dan is het mogelijk dat het water tussen de onderlaag en de grasmat vast komt te zitten. Hierdoor kan er een ophoping van water ontstaan, waardoor er in de grasmat plooien kunnen komen.
De volgende redenen kunnen een oorzaak zijn voor wateroverlast indien er kunstgras in de tuin ligt:
- De ondergrond is ongeschikt
- Het water kan niet goed afgevoerd worden richting de grond
- Water wordt afgewaterd in het gazon door de bestrating
- Het kunstgras is verkeerd gelegd
Hoe is kunstgras waterdoorlatend?
Kunstgras is waterdoorlatend omdat de rug voorzien is van heel veel minuscule gaatjes. Toch zijn deze gaatjes net groot genoeg waardoor het mogelijk is dat het water er doorheen gaat. Dit zorgt er weer voor dat het kunstgras waterdoorlatend is. Per vierkante meter kan er zo’n zestig liter water per minuut door het kunstgras stomen en op deze manier kan het ook bij enorme hoosbuien makkelijk wegstromen, maar alleen als het kunstgras goed is geïnstalleerd.
De ondergrond en de waterdoorlatendheid van kunstgras
Vaak wordt kunstgras op een ondergrond van zand aangelegd. Let er dan op om dit serieus en op een juiste manier aan te pakken. Als je kunstgras op aarde of zwart zand gaat installeren dan zal dit niet goed werken. Zwarte grond verzakt namelijk gemakkelijk, maar er kunnen ook problemen ontstaan bij de waterafwatering. Zwart zand kan water namelijk niet zo snel afvoeren. U kunt daarom beter kiezen voor betongranulaat of een bodem van menggranulaat. Naast dat deze bodems een goede
waterdoorlaatbaarheid hebben, zorgen ze ook voor een ondergrond die enorm stevig is. Het kunstgras zal dan na jaren nog mooi blijven. Als de ondergrond van kunstgras uit klei bestaat, dan kunt u overwegen om gebruik te maken van het enorme waterdoorlatende lava, zodat u een goede onderbouw heeft voor uw kunstgras. Een bekende eigenschap van lava is zijn perfecte drainerende werking.
Wilt u kunstgras op een betonnen vloer of op het balkon leggen?
Houd er dan rekening mee dat het water goed afgevoerd moet worden. U zou hiervoor een speciale drainerende kunstgras kunnen gebruiken. Door middel van matten die valdempend zijn, wordt er voor gezorgd dat het water door afwateringsgaatjes loopt. Op deze manier wordt het teveel aan water gebufferd en kan het water langzaam aan de omgeving afgegeven worden.
Wilt u meer informatie over kunstgras en zijn waterdoorlatende functie?